Sivas geçmişle bugünü buluşturuyor | ÇEKÜL

Sivas geçmişle bugünü buluşturuyor

23.02.2017

ÇEKÜL Vakfı Çarşamba Kent Toplantıları kapsamında biraraya gelen ÇEKÜL’ün uzman ekibiyle Sivas Belediyesi, kentin koruma politikalarını değerlendirdi.

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve çok boyutlu bir Ortaçağ şehri niteliği taşıyan Sivas, bir yandan geçmişini güçlendiriyor, diğer yandan geleceğe bakan yüzünü aydınlatıyor. Pir Sultan Abdal, Âşık Veysel, Âşık Ruhsati, Muzaffer Sarıözen’in kenti Sivas; han, hamam, cami, türbe, medrese, kervansaray, konak, köprü, kilise, tarihi çarşı, arkeolojik ve doğal sit alanlarıyla önemli bir kültür kaynağı. Kentte 890 tescilli eser bulunuyor. Gümüşçülük, bakırcılık, ahşap oymacılığı ve bıçakçılık gibi zanaatlarla Anadolu’nun kültür belleğini de taşıyan Sivas’ın topraklarının önemli bir bölümü Kızılırmak Havzasında yer alıyor. Sivas’tan doğan Kızılırmak, kent kimliğinin önemli bir parçası olan doğal nitelikler arasında bulunuyor.

12-13 Mayıs tarihlerinde Sivas’ta gerçekleştirilmesi planlanan Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması öncesinde ÇEKÜL Vakfında düzenlenen Çarşamba Kent Toplantısına, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Özgan, İl Kültür Turizm Müdürü Kadir Pürlü ile Belediyenin kent çalışmalarını sürdüren uzmanlar katıldı. Toplantıda kentin tarihi envanteri ve gündeme alınan projeler konuşuldu.

Yıllar önce mimar Turgut Cansever tarafından hazırlanan Sivas Kale Evleri Projesi; Sivas’ın doğusu ile batısı arasındaki ulaşımı hızlandırması hedeflenen ve kentin ilk tüneli olarak tasarlanan Mevlana Tüneli Projesi; Kızılırmak’ın her iki yakasına plaj ve konaklama tesisleriyle kültürel alanların oluşturulmasını içeren Sivas Kızılırmak ve Çevresi Projesi; Behram Paşa Hanının butik otel olarak işlevlendirilmesi, Belediyenin gündeminde yer alan çalışma başlıklarından sadece birkaçı. Belediye, 2017 yılının İzzettin Keykavus yılı olması için de çalışmalar yürütüyor. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus döneminin izleri, kentte yoğun olarak hissediliyor. Anadolu'daki Selçuklu tıp eğitim yeri ve hastanelerinin en büyüklerinden olan Sivas Darüşşifasını da yaptıran İzzettin Keykavus, şehrin önemli simgelerinden. ÇEKÜL Vakfı, ilk olarak 2003 yılında Selçuklu izlerini koruma çalışmalarına danışmanlık yapmış; Sivas Selçuklu Parkı ve Kent Meydanı Projesiyle, Sivas’ı Kendini Koruyan Kentler arasına katan süreci başlatmıştı.

ÇEKÜL Vakfı uzmanları, toplantıda, Sivas’ın tarihi derinliğine vurgu yaparak, kentin dününü korumayı ve geleceğini kurmayı, çalışmaların ana ekseni olarak önerdi. Bütüncül bir yaklaşımla projeleri değerlendiren ÇEKÜL uzmanları kent içi kültür yolu ve rotası hazırlanması, tarihi haralar üzerinde çalışılması, kentin bir müzeler bölgesi olarak değerlendirilmesi önerilerinde bulundu.

Sivas, TKB Buluşmasına ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, tarihi çarşısından yeşil alanlarına uzanan geniş bir yelpazede, koruma çalışmalarına hız vermeye hazırlanıyor.