Sanat ve kültür yönetimi eğitiminde yeni yaklaşımlar | ÇEKÜL

Sanat ve kültür yönetimi eğitiminde yeni yaklaşımlar

14.11.2013

ÇEKÜL Akademi 2013 yılında üyesi olduğu Avrupa Kültür Eğitimi Kurumları Ağı (ENCATC)’ın 21. Yılı çerçevesinde düzenlenen “Rethinking Education on Arts /Cultural Management / Sanat ve Kültür Yönetimi Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar” başlıklı konferans için Antwerp’teydi.

5-7 Kasım tarihleri arasında Avrupa Komisyonu ve UNESCO desteğinde, Antwerp Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa 51 ülkeden akademisyenler, araştırmacılar, kültür ve eğitim alanlarından profesyoneller, öğrenciler ve sanatçılar katıldı.

3 gün boyunca yuvarlak masa tartışmaları,  araştırma çalıştayları ve paralel paneller yapılan konferansta farklı ülkelerden gelen eğitim alanında çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve kültür yöneticileri kendi alanlarında yaptıkları çalışmaları birbirleriyle paylaşma fırsat buldu. ÇEKÜL Akademi Koordinatörü Didem Çakar ve ÇEKÜL Eğitim Koordinatörü Yeşim Dizdaroğlu “ Kültür ve Yaratıcı Endüstrilerde Eğitimsel Yaklaşımlar” başlıklı seminerde müze eğitimi alanında  ÇEKÜL Vakfı’nın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kültür yönetimi, sanat eğitimi ve eğitim politikalarını üzerine yapılan toplantılarda eğitimde içeriği ve politikaları üzerine farklı yaklaşımlar ve yenilikçi fikirler tartışıldı.  

Antwerp tarihi bir liman kenti olarak kültür ve ticaretin buluşma noktası olmayı sürdürmekte olan bir kent. Rubens’in en önemli eserlerinin görülebileceği kentte yaratıcı endüstriler ve girişimciliğin yatırıma dönüştürülmesi hedefleniyor. Kent politikasının yaratıcılık ve girişimcilik üzerine yapılandırıldığı Antwerp, uluslararası moda okulu ve moda müzesiyle dikkat çekiyor. Antwerp üniversitesi, kültür yönetimi alanında yaptığı çalışmalarla dünyanın dört bir yanından gelen kültür yöneticileri, sanatçılar ve akademisyenler için bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. ENCATC Konferansı ile Antwerp kentinde bir araya gelen yaratıcı endüstrilerde çalışan konferans katılımcıları, Antwerp’te ki müzeleri ve kültür merkezlerini de ziyaret etti. 

Konferans Programı ve Detaylı bilgi için: http://www.encatc.org/pages/index.php?id=104

Avrupa Kültür Forumu 

ÇEKÜL Akademi aynı zamanda 4-6 Kasım tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Kültür Forumu‘nun ilk gününe katıldı. Forum’a Avrupa Birliği üyesi ve üye adaylıkları olan ülkelerden gelen sanatçılar, politikacılar, kültür yöneticileri ve profesyoneller katıldı. 

Yoğun bir programı olan forumda paneller, tartışma grupları ve önemli konuşmacıların yer aldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso açılış konuşmasını yaptığı Forum’da kültür alanında yapılacak yatırımın ekonomik kalkınma önemli olduğu vurgusu yapıldı. 

Açılış konuşmacılarından Tomas Sedlacek ise bundan sonra ekonominin kültüre hizmet edeceğine vurgu yaptı. 

Forum farklı alanlardan gelen katılımcıların yer aldığı panellerle devam etti. Ayrıntılı bilgi için : http://ec.europa.eu/culture/events/forum2013/programme-narrative_en.htm