Restorasyonda sorunlar ve çözüm önerileri | ÇEKÜL

Restorasyonda sorunlar ve çözüm önerileri

10.03.2017

ÇEKÜL Akademi Kentsel Koruma Eğitimlerinin ikincisi, “Restorasyon İşlerinde Birim Fiyatlar Ve Yaklaşık Maliyet“ başlığıyla 1-3 Mart tarihlerinde Şerifler Yalısında gerçekleştirildi.

Katılımcılara restorasyon uygulamalarında yapılan keşif ve yaklaşık maliyet işlerinde karşılaşılan zorlukları aktarmayı, uygulama hataları ve doğru uygulama teknikleri hakkında bilgi vermeyi, keşif kabiliyetini arttırmayı, yaklaşık maliyet uygulamaları ve tekniklerini anlatmayı hedefleyen eğitime Ödemiş (İzmir), Kula (Manisa), Gaziantep Büyükşehir, Eyüp (İstanbul), İstanbul Büyükşehir, Elazığ, Fatih (İstanbul), Kocaeli Büyükşehir ve Süleymanpaşa (Tekirdağ) Belediyelerinin Plan-Proje, Etüt Proje, Fen İşleri, İmar ve Şehircilik, KUDEB ve Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü birimlerinden gelen 17 uzman katıldı.

Eğitim, Türkiye’de restorasyon bölümünün ilk mezunlarından olan ve alanda 30 yıllık bir birikimi bulunan restoratör İsmail Önel’in eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Eğitimde, kanun metinlerinde yaklaşık maliyet konusu ve tarihçesinin yanı sıra; restorasyon dosyası ihalesi süresince hazırlanan yaklaşık maliyet dosyası ve ihale kanunları konularında bilgi alışverişinde bulunuldu. Belediyeler tarafından hazırlanacak yaklaşık maliyet dosyasında yer alabilecek; restorasyonu yapılacak olan eserin tanımlanması, onaylı rölöve ve restorasyon projesinin gerekliliği, proje ve restorasyon raporunun incelenmesi, mahal listelerinin oluşturulması, metraj listelerinin hazırlanması, restorasyon uygulaması sırasında yapılacak olan inşaat, elektrik, mekanik gibi iş gruplarına ait imalat ve imalat pozları hakkında bilgiler verildi.

Eğitimin sonunda katılımcılar, İsmail Önel’in verdiği yönergeler üzerinden örnek restorasyon uygulama proje dosyasının yaklaşık maliyetini hazırladılar. Katılımcılar, 3 gün boyunca aldıkları eğitimle kendi alanlarında yaşadıkları en büyük sorunlardan biri olan restorasyon ihalesi sürecine dair detaylar hakkında bilgilendirildi ve pratik çözüm önerileri edindi. Tarihi Kentler Birliği Kültürel ve Kentsel Koruma Eğitimleri Bahar Dönemi, “Tarihi Yapılarda Onarım İlkeleri ve Malzeme Bilgisi” eğitimiyle devam edecek.