Prof. Dr. Metin Sözen’e Mardin’den Onur Ödülü | ÇEKÜL

Prof. Dr. Metin Sözen’e Mardin’den Onur Ödülü

01.06.2017

Ev sahipliğini Mardin Valiliği, Mardin Artuklu Üniversitesi ve MARSEV’in üstlendiği, Mardin’in tanıtım ve gelişmesine katkıda bulunan kişi ve kuruluşları ödüllendirmek amacıyla verilen Mardin Tanıtım ve Onur Ödülleri, üçüncü kez sahiplerini buldu. Ödüller bu yıl “Kültür, Sanat, Edebiyat ve Mimari”, “Tanıtım”, “Girişim” ve “Turizm Emekçileri” olmak üzere 4 dalda verildi. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen sivil ve kamu kuruluşlarının oybirliğiyle “Kültür, Sanat, Edebiyat ve Mimari” dalında ödüle değer bulundu.

ÇEKÜL Vakfının ve Prof. Dr. Metin Sözen’in tarihi kent Mardin’deki çalışmaları yıllar öncesine dayanıyor. Vakfın Mardin’de sürdürdüğü çalışmalar Midyat/Kültürel Zenginliğin Korunması (2007) ve Savur/Geleneksel Kültür, Aile İlişkisinin Sürdüğü Bir Yerleşim (2008) isimli kitaplarla yayımlanmış; Metin Sözen’e 2006 yılında dönemin Belediye Başkanı Metin Pamukçu tarafından fahri hemşerilik beratı verilmişti.

Tarihi Kentler Birliğinin 7-10 Eylül 2006 tarihleri arasında düzenlediği Mardin-Midyat Buluşması kapsamında hemşerilik beratını alan Sözen, düzenlenen törende yok olmaya yüz tutmuş tarihi dokuların kurtarılması için ÇEKÜL Vakfının çalışmalarını sürdüreceğini belirterek tüm kesimleri tarihi kenti korumaya davet etmişti.

İran ve Anadolu kültürlerini buluşturan bir tarih mirasına sahip olan Mardin, Türkiye’de yapılan ve Arkeoloji Müzesinin bahçesinde bulunan ilk arkeoparklardan birine de ev sahipliği yapıyor. Bahçede ayrıca çocuklar için kazı alanı bulunuyor. Ortaçağ öncesine ilişkin zengin bir kültür envanterini açığa çıkaran Dara Antik Kenti, 1986 yılında Mardin Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmış; Roma dönemine ait surlar, kuleler, kiliseler, hamamlar, saraylar, sarnıçlar, sivil yapılar ve agora belgelenmişti. Dara Arkeolojik Kazı çalışmaları Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan yönetiminde devam ediyor. 

Törende gösterilen Mardin tanıtım filmi de önek bir çalışma olarak Mardinli sanatçılarla birlikte tanıtımına katkı sağlıyor.

Seçici kurul:

Mardin Valiliği, Mardin Belediyesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, DİKA, MAREV, MARSEV, MARTOD, KEDEV, MAKİDER, Mardin Kent Konseyi, Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği, Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Deyrulzafaran Manastırı Bakım, Onarım ve Yaşatma Derneği ile Mardin Sakatlar Derneği.