Payas şenleniyor! | ÇEKÜL

Payas şenleniyor!

09.09.2014

ÇEKÜL Vakfı,  Payas Belediyesi  işbirliği ile Payas Şenlendirme Projesini başlattı. Proje ile restorasyonu yakın zamanda tamamlanan Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinin işlevlendirilmesi ve kentle bütünleştirilmesi sağlanacak.

Osmanlı şehircilik pratiğinde “şenlendirme” olarak adlandırılan ilkelerin günümüz kentsel yenileme ve canlandırma ilkeleriyle birleştirilmesi, kentte sürdürülebilir, mekânsal gelişiminin sağlanması, kentin sosyal ve ekonomik hareketliliğinin arttırılması Payas Şenlendirme Projesinin temel hedefleri arasında.   

 Öğrencilerden önce öğretmelere eğitim

ÇEKÜL Bilgi Ağacı koordinatörü Servet Yanardağ ve Bilgi Ağacı eğitim sorumlusu Savaş Karataş  ile proje koordinatörü Alp Arısoy, projenin ilk basamaklardan birisi olan “Külliye Sınıfı” kapsamında öğrencilerle yapılacak kültürel miras eğitim çalışmalarına gönüllü destek verecek öğretmenlerle buluşmak için Payas’a gitti.

Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayında yapılan eğitime ilköğretim 2. 3. ve 4. sınıf öğretmenlerinden Şeyda Şahin, Gizem Küçükyılmaz, Yüksel Özkurt, Leyla Asal, Ümran Yaz Göksu, İlkay Taş, F. Emsal Kelahmet, Tuğba Taşçı, Hayri Kartal, Şehmus Kurtbaş, Mehmet Durkal, Ersen Düldül, Bahadır Han Çatalyürek, İsmail Sağaltıcı, Ali Aktürk, Seray Kıral, Sevgi Bektaşer olmak üzere toplam 17 öğretmen katıldı. İki gün süren öğretmen eğitimde, Payas Şenlendirme Projesi tanıtımı, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi tarihi ve alan gezisi, kültürel miras eğitimci sunumu, öğretmenler için hazırlanan eğitim kılavuzunun tanıtımı ve uygulaması yapıldı.

Payas Şenlendirme Projesi Eğitim Kılavuzunda, çocuklarla yapılacak bazı etkinlikler birebir gerçekleştirildi. Duygu tabağı, zuzaylılar, heykel oluyoruz, atom-molekül dansı gibi eğitsel oyunlar ile toprak altındaki sır, çöz çözebilirsen, denize düşen ve geleneksel sokak oyunları başlıklarındaki içerikler yönergeleriyle birlikte öğretmenlerle paylaşıldı.  

Külliye Sınıfının hedefi, ilköğretim okullarındaki “serbest zaman etkinlikleri” ders saatleri içinde çocukların külliyeye gelerek Payas’ın doğal ve kültürel mirası hakkında bilgi sahibi olabilmelerini sağlamak. Öğretmenler Ekim ayından itibaren hazırlanacak program dahilinde haftada bir kez sınıflarındaki öğrencilerle Külliye Sınıfında  etkinlikler yapacak. 

Proje ile ilgili gelişmeleri Payas Şenlendirme Projesi için açılan blogdan takip edebilirsiniz.