Merzifon’da kültürel koruma | ÇEKÜL

Merzifon’da kültürel koruma

12.12.2016

ÇEKÜL Akademinin TKB Alanda Eğitimler 2. Dönem takvimi Melikgazi’nin ardından Merzifon ile devam etti. TKB üyesi Merzifon Belediyesinin desteklediği eğitim programı 19 – 21 Ekim 2016 tarihleri arasında “Kültür Odaklı Koruma Yaklaşımında Merzifon Örneği” başlığında yapıldı. Konak, Babaeski, Meram, Elazığ, Osmaneli, Bayraklı, Nizip, Akçaabat, Eyüp ve Havsa belediyeleri ile Muğla, Hatay ve Samsun Büyükşehir Belediyelerinin koruma birimlerinde çalışan 24 uzman, kültürel koruma yaklaşımı etrafında, Merzifon’da bir araya geldi.

Kültürel planlamaya giriş niteliğindeki eğitimde kentsel canlandırma için kültür odaklı yaklaşımlar irdelendi; kentlerin sosyal ve ekonomik hareketlenmesinde kültürün aktif bir aracı olduğu bilgisiyle örnekler incelendi.

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı’nın açılış konuşmasıyla başlayan program, ilçede sürdürülmekte olan çalışmalardan örneklerle devam etti. Şehir plancısı Esra Tanrıverdi ve peyzaj mimarı Hale Kule, katılımcı belediyelere Merzifon’un kültürel ve tarihi gelişimi, Ulukuşlar Konağı Restorasyonu, Katıkpazarı projesi, Yokuşbaşı Cadde Sağlıklaştırması ve Mahalle Bahçeleri projeleri hakkında bilgiler verdi. Merzifon Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mesut Özkaracalar da konuklara belediyenin yürüttüğü kültürel faaliyetleri anlattı.

ÇEKÜL Vakfı Kent Çalışmaları Koordinatörü Alp Arısoy, ÇEKÜL Vakfı ve Merzifon Belediyesinin işbirliğinde 2 yıldır yürütülen “Merzifon’da Kültür Odaklı Kentsel Canlandırma Stratejisi”ni detaylarıyla anlattı. Katılımcılar alan gezisine çıkarak Merzifon Çarşısı, Yokuşbaşı Mahallesi, Sami Baydar Yaşam Evi ile yapı ve sokak ölçeğinde incelemeler yaptı. Merzifon’un kültür planlamasına yönelik atölye çalışması ise katılımcıların 3 ayrı gruba ayrılmasıyla düzenlendi. Bu kapsamda Merzifon halkıyla yapılan görüşmeler de çalışmayı destekledi.

Atölye, “Kültür Odaklı Kentsel Canlandırma” başlıklı proje sunumunu takip eden genel değerlendirme ve sertifika töreni ile son buldu.

Katılımcıların kültür planlaması, kentsel tasarım ve koruma konularında bütüncül bir yaklaşım fikrine sahip olabilmesini amaçlayan eğitimin odağında olan Merzifon Belediyesine de somut projeler temelinde yeni bakış açıları sunuldu.

Merzifon’da, belediye ve ÇEKÜL’ün kentsel canlandırma strateji kapsamında yürütülen “4 Mahalle 1 Yaşam” projesi, ÇEKÜL Akademinin 2017 yılı takviminde de TKB Alanda Eğitimlerin arasında yer almaya devam edecek.