KUŞADASI’NDA ÇALIKUŞU KÜLTÜR EVİ VE ÇEKÜL İLETİŞİM MERKEZİ AÇILDI | ÇEKÜL

KUŞADASI’NDA ÇALIKUŞU KÜLTÜR EVİ VE ÇEKÜL İLETİŞİM MERKEZİ AÇILDI

02.12.2008

4-9 Kasım tarihlerinde Kuşadası’nda düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Kuşadası Sempozyumu”, zengin bir programla ve çok sayıda bilim insanı, uygulamacı, yerel yönetim temsilcisi, sivil toplum kuruluşları ve sivil davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Kuşadası’na doğal ve kültürel kimliğini yeniden kazandırmak ve koruyarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacını taşıyan sempozyumda, kentin arkeolojik varlıkları, 19. yüzyılda ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki özellikleri, yapılan restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları, kentsel çevre yönetimi gibi konular tartışıldı. ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Sempozyum programı kapsamında yapılan kent gezisi sırasında, Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Çalıkuşu’nun kahramanı Feride’nin yaşadığı Çalıkuşu Evi de açıldı. Kuşadası Belediyesi tarafından restore edilen yapı, Çalıkuşu Kültür Evi ve ÇEKÜL İletişim Merkezi olarak hizmet verecek. Açılış, projeye destek veren Aydın Valisi Mustafa Malay, Kaymakam Mustafa Esen, Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in yanı sıra,  yerel yönetim temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve halkın katılımıyla gerçekleşti.

Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan açılış konuşmasında, Kuşadası’nın doğal ve kültürel değerlerinin korunmasına yönelik çalışmalara durmaksızın devam edeceklerini ve turizmin çeşitlendirilmesi için doğa, kültür ve kongre turizmini geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Yıldırım caddesi üzerinde, Çalıkuşu Evi’nin yanındaki evi de kamulaştırdıklarını ve Kuşadası Belediyesi Konuk Evi olarak işlev görmek üzere restore edeceklerini, tarihi dokuda ve Kaleiçi'nde 12 sokakta yapılan sağlıklaştırma çalışmalarından sonra, bu yıl Yıldırım caddesinden başlayarak diğer tarihi evlerin restorasyon çalışmalarına da devam edeceklerini belirtti.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Kuşadası Belediyesi'nin örnek bir çalışmaya imza attığını belirterek, “Sokakların yüzü hepimizin, evlerimizin içi sizindir. Yüzümüzü kirli bırakmamak için sokaklarımıza, kentimizin yüzüne iyi bakmalı ve onları korumalıyız,”  dedi.

Aydın Valisi Mustafa Malay yaptığı konuşmada, “Tarihimiz ve tarihi yapılarımız çok önemli. Tarihi yapılarımıza sahip çıkarak, aslında kentimize sahip çıkmış oluyoruz. Bu tarihi yapının kente kazandırılmasında emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum,” dedi.

ÇEKÜL Vakfı Kuşadası Temsilcisi Dr. Ayşe Şerifoğlu ise, Kuşadası Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restore edilen evin, Kuşadası Belediyesi Çalıkuşu Kültür Evi ve ÇEKÜL İletişim Merkezi olarak kullanılacağını açıkladı. Merkezin, Kuşadası’nda yapılacak kültürel ve sosyal etkinlikler için hizmet vereceğini, ayrıca ÇEKÜL Vakfı’nın yurt çapındaki etkinliklerinin bölgede tanıtılması ve duyurulmasında çok önemli bir işlev üstleneceğini belirtti.

Çalıkuşu Evi’nin açılmasıyla, ÇEKÜL Vakfı’nın bölgede bütüncül bir yaklaşımla yürüttüğü çalışmalar sonunda, Birgi, Didim/Güllübahçe (Meandros) ve Kuşadası olmak üzere üç iletişim ofisi hizmet vermeye başlamış oldu. İletişim Ofisleri, bölgedeki ÇEKÜL temsilcileri ve iletişim danışmanlarıyla koordineli çalışmalar yürüterek, havza boyutunda koruma bilincini geliştirecek. 

Çalıkuşu Evi

Kuşadası Camiatik mahallesinde, Yıldırım caddesi ile Uğurlu sokak köşesinde, eğimli bir arazide konumlanan yapı, Kuşadalılar tarafından romancı Reşat Nuri Güntekin'in “Çalıkuşu” romanının kahramanı “ Feride Öğretmen”in kaldığı ev olarak biliniyor.

Kentsel sit alanı içinde bulunan yapı, 2006 yılında belediye tarafından kamulaştırılmış, aynı yıl yapılan plan değişikliği ile “Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı” içine alınmış. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü tarafından bedelsiz hazırlanan rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri, Aydın Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca uygun bulunduktan sonra, 2007 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanmasıyla hizmete hazır hale getirilmiş.

Projenin restorasyon çalışmalarının uygulama kontrolörü Mimar Ümit Özkan, “Eğimli arazideki konumu, taşlık alanı ve bahçeli kullanımı, plan ve cephe özellikleri, üst kattaki çıkmaları, ahşap kırma çatısı ve saçaklarındaki kuş motifleri, ahşap kafesli ve panjurlu pencereleriyle Çalıkuşu Evi, Kuşadası'nın geleneksel mimari karakterini yansıtan bir yapı olarak kentin kültürel belleğine katkıda bulunacaktır,” dedi.

Açılışta, fotoğraf sanatçısı Yusuf Aslan’ın sergisinin yanı sıra, Kuşadası Soroptimist Kulübü’nün Anadolu’dan Esintiler-Otantik El Sanatları Sergisi de davetlilere sunuldu.  Korumar Otelin katkılarıyla, Yerel Gündem Üreten Kadınlar grubuysa, üyelerinin elinden ev yapımı ikramlarla bir kokteyl verdi.