Kültürel Mirası Koruyanlar Kayseri'de Buluştu: Tarihi Kentler Birliği 10. Yılını Kutladı | ÇEKÜL

Kültürel Mirası Koruyanlar Kayseri'de Buluştu: Tarihi Kentler Birliği 10. Yılını Kutladı

04.10.2010

2000 yılında başta ÇEKÜL Vakfı gibi sivil kuruluşlar olmak üzere, bakanlıklar, bilim ve kültür insanları, kamu görevlileri ve uzmanların öncülüğünde, 52 belediyenin katılımıyla Bursa’da kurulan Tarihi Kentler Birliği, kentsel ve kültürel koruma alanında gerçekleştirdiği somut sonuçlarla 10 yıllık gelişme sürecini kutladı. 1-3 Ekim tarihlerindeki TKB Kayseri Buluşması’nda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TKB’nin kuruluş yıllarında emeği geçen dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, valiler, Avrupa Konseyi Kültür ve Eğitim Komitesi üyeleri, Avrupa Tarihi Kentler Birliği temsilcileri, TKB üyesi 308 belediyenin başkan ve meclis üyeleri, bilim ve kültür insanları, mimarlar, kamu görevlileri, köşe yazarları gibi toplumun her kesiminden yaklaşık bin kişi bir araya geldi. “Kültürel mirasın korunması-yaşatılması” kapsamında öncü rol oynayan, koyduğu hedefler ve kentlerde gerçekleştirdiği çalışmalarla farklılık yaratan TKB, ülkemizin koruma tarihinde, bilim ve düşün insanları tarafından milat olarak değerlendiriliyor.


TKB Koruma Projelerini Özendirme Yarışması 2009 Ödül Töreni ve Sergi Açılışı
TKB Kayseri Buluşması ve 10. yıl etkinliklerinin açılışı, 1 Ekim Cuma akşamı Hilton Otel’de düzenlenen “Özendirme Yarışması Sergisi”nin açılışıyla başladı. Yarışmaya katılan belediyelerin proje ve uygulama paftaları ilgiyle incelendi.

Serginin ardından, TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Kültür ve Eğitim Komitesi Üyesi Gudrun Mosler Törnström,  ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın konuşmaları ile başladı; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajı davetlilerle paylaşıldı.


TKB ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki: '10. yılımızı kutluyoruz. Aradan geçen 10 yıl gibi kısa bir zaman diliminde kendimizin dahi öngörmediği nice güzellikleri yaşadık'

ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen:  'Kendi topraklarımızın kalıcı değerlerine bakmaya başladık. Tarihi Kentler Birliği bu anlamda büyük bir görevi yerine getiriyor'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: 'Tarihi Kentler Birliği 100 yıldır ihmal edilmiş bir alana mercek tuttu. Unutulmuş kültürel mirasımızın yeniden hatırlanmasına ve yeniden ayağa kaldırılmasına ÇEKÜL Vakfı ile birlikte öncülük etti.'


Açılış konuşmalarının ardından 31 belediyenin 49 proje ve uygulama ile katıldığı “Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın 2009 yılı sonuçları açıklandı ve belediyelere ödülleri verildi.

Yarışmaya katılan bazı belediyelere teşekkür belgelerini, TKB Danışma Kurulu üyeleri Prof. Dr. Cevat Geray ve Prof. Dr. Zekai Görgülü verdi.

Yarışma sonuçlarına göre; “Proje ödülleri”ni İNEBOLU, KULA, NİKSAR, SİVAS ve ŞANLIURFA belediyesi aldı. Belediye başkanlarına ödüllerini Mehmet Özhaseki verdi.

“Uygulama ödülleri”ni AKSARAY, BERGAMA, BİRGİ, BURDUR ve NİLÜFER belediyesi; “Süreklilik ödülleri”ni ALTINDAĞ, KONAK ve ODUNPAZARI belediyesi; “Danışma Kurulu Özel Ödülü”nü ALANYA Belediyesi; “Tarihi Kentler Birliği Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü”nü ise KÜTAHYA Belediyesi almaya hak kazandı. Jüri Özel Ödülü, Koruma Büyük Ödülü, Sürelilik Ödülü ve Uygulama Ödüllerini ise sahiplerine Ertuğrul Günay takdim etti.

TKB 10. yıl etkinlikleri ve yılın son buluşması olan TKB Kayseri Buluşması’nın açılışı “Antakya Medeniyetler Korosu”nun, her din ve mezhebin ilahilerinden oluşan konseri ile devam etti.

Uluslararası Sempozyum
“Tarihi Kentlerde Yönetim Planları ve Yerel Katılım”  başlıklı uluslararası sempozyum, 2 Ekim Cumartesi günü Avrupa Konseyi Kültür ve Eğitim Komitesi Bölge Başkanı Farid Mukhametshin, Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği (EAHTR) Başkanı Louis Roppe’un açılış konuşmalarıyla başladı. İlk oturum TKB Danışma Kurulu Üyesi Fikret Üçcan’ın oturum başkanlığında yapıldı. Türkiye’den İstanbul Sit Alanları Alan Yönetimi Başkanı Dr. Halil Onur,  Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken ve Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, kentlerinde uyguladıkları alan yönetim planı örneklerini sundu.

İkinci oturum, EAHTR Genel Sekreteri Brian Smith’in başkanlığında yapıldı. HerO Projesi Koordinatörü Almanya/Regensburg’dan Matthias Ripp, Avusturya/Graz kentinden Gerhard Ablasser ve Malta/Valletta’dan Samanta Fabry alan yönetimi konusunda yaptıkları çalışmaları aktardı. Sempozyum büyük ilgiyle izlendi. Her iki oturum sonunda yapılan soru-cevap bölümlerinin uzun geçmesi, katılımcıların sunumları dikkatle izlemelerinin bir göstergesiydi. Böylece, tarihi kentlerin yönetim planı uygulama örnekleri uluslararası düzeyde paylaşılmış oldu.

Sempozyumun genel değerlendirmesini ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yaptı. Sözen, TKB’nin 10 yıldır düzenlediği ve desteklediği uluslararası toplantılarla birlikte, koruma ve yaşatma çalışmaları kapsamında dünya ülkeleriyle bilgi ve tecrübe paylaşımının arttığını, dünya ülkeleri arasında somut ve somut olmayan mirasın korunmasında Türkiye’nin çok farklı ve öncü bir rolünün olacağını vurguladı. Sözen, 10 yıllık süreç içinde TKB için öngörülen hedeflere ulaşıldığının altını çizdi. Önümüzdeki yıllarda da, uluslararası paylaşımların devam edeceğini söyledi. 

10. yıl etkinlikleri kapsamında, kent gezisi yapıldı. Ardından, Kadir Has stadyumunda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. TKB üyesi belediyeler, bugüne kadar yaptıkları koruma çalışmalarını, stadyumda hazırlanan sergide paylaştı.