Kabakdağı köyüne meydan düzenlemesi | ÇEKÜL

Kabakdağı köyüne meydan düzenlemesi

04.02.2013

Ülke genelinde karşılaşılan sosyal sorunlara mimarlık bağlamında çözümler üretmeyi ve mimarlık eğitimine yeni açılımlar kazandırmayı hedefleyerek kurulan Herkes İçin Mimarlık Derneği ve ÇEKÜL Vakfı bazı projelerde birlikte hareket etmeye karar verdi. Fatsa’nın Kabakdağı köyünde ÇEKÜL’ün Ordu Valiliği ile yürüttüğü kültürel mirasın korunması çalışmalarına Herkes İçin Mimarlık Derneği de meydan düzenlemesiyle destek verecek.  

Kabakdağı köyü, 2000’li yılların başından itibaren ekolojik turizm yapılan bir köy olma özelliği taşıyor. 93 Harbi’nden sonra Gürcistan’dan bölgeye gelenlerin kurduğu köyde, taş ve ahşap malzemelerden inşa edilmiş 100’ün üzerinde tescilli sivil mimarlık örneği bulunuyor.

Cami, mezarlık, lojman, kurs mekanları, santral yapısı ve sivil konutlar ile çevrili köy meydanı, tarihi dokuya uygun olarak yeniden düzenlenecek. Meydan projesi Herkes İçin Mimarlık tarafından ÇEKÜL’ün desteğiyle hazırlandı. Hazırlanan projenin uygulamasında, yerel taş ve ahşap malzemeler kullanılacak.

Atıl köy okulları yeniden yaşayacak

Herkes İçin Mimarlık Derneği, taşımalı eğitim sistemiyle yaklaşık 10 yıldır atıl kalmış olan köy okullarının yeniden değerlendirilmesi için de projeler üretiyor. Ülke genelinde sayısı binlerle ifade edilen boş okulların büyük çoğunluğu yok olmaya yüz tutmuş durumda.

Herkes İçin Mimarlık Derneği, projelendirilebilecek okulları tespit etmek için geçen yıl Ordu Vali Yardımcısı Abdullah Demir’in yönlendirmesiyle İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan ve Eğitim Denetmenleri Başkanı Kerim Yılmaz ile görüşmüştü. 2 gün süren alan incelemesinin sonucunda Kargı Ferhat Akbulat İlköğretim Okulu ve Çaka İlköğretim okulları uygulama için seçilmişti.

24 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında, 13 gönüllünün katılımı ile yapılan uygulama atölyesi ile Kargı Ferhat Akbulat İlköğretim okulunun yarım kalan inşaatı tamamlandı. Tasarım atölyesi ile başlayan Çaka projesinde ise, atölye sonrası yapılan toplantılarla katılımcı sürecinin işlemesi sağlandı. YEM’de gerçekleştirilen atölye sonuçlarının sunumu, SALT’ta yapılan “Çaka Bir Gün” üretim atölyesi ve ÇEKÜL’de yapılan toplantılarla devam eden sürecin ardından 2013’ün yaz aylarında inşaat başlayacak.