İpek Yolu-Kültür Yolu Haritası yayımlandı! | ÇEKÜL

İpek Yolu-Kültür Yolu Haritası yayımlandı!

13.11.2012

Anadolu topraklarında yolları kesişen kültürler, yüzyıllar boyunca bu coğrafyada kalıcı izler bıraktılar. 11. Yüzyıldan başlayarak Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca Anadolu’da İpek Yolu üzerinde birçok anıtsal konaklama yapısı ve köprü inşa edildi. Dünün İpek Yolu üzerinde oluşan, kültürlerarası etkileşim sonucunda insanlığın ortak mirası olarak günümüze ulaşan tüm bu yapılar ÇEKÜL Vakfı’nın uzun çabalar sonucunda hazırladığı İpek Yolu-Kültür Yolu haritasında bir araya geldi.

Anadolu, coğrafi ve jeopolitik konumundan dolayı tarihin her döneminde uluslararası ulaşımda önemli bir merkez olmuştur. Asur Ticaret Kolonileri döneminde yapılan, Hititler  tarafından kullanılan, Lydia döneminde Kral Yolu, Roma Yolu ve Bizans Yol Ağı olarak anılan askeri ve ticari yol, Ortaçağ’da İpek Yolu adını almıştır. 11.-14. yüzyıllar arasında Akdeniz dünyası ve Doğu arasında geçişi sağlayan İpek Yolu’nun Anadolu üzerinden geçiyor olması o dönemde özellikle anıtsal konaklama yapıları ve köprülerin yapımını da sağlamıştır.

İpek Yolu-Kültür Yolu Haritası'nı ÇEKÜL Evi'nden ücretsiz edinebilirsiniz.

Künye:

Teşekkür

Haritanın hazırlık sürecinde her aşamada bizlere katkı sağlayan Gökçe Günel ve Ali Kılcı’ya ve yayımlanması sırasında desteklerinden dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne içtenlikle teşekkür ederiz.

Hazırlık

İpek Yolu-Kültür Yolu haritası Gökçe Günel’in araştırma ve yayınları temelinde, Osman Eravşar, Kurt Erdmann, Muharrem Özergin, Fügen İlter ve Orhan Cezmi Tuncer’in konuyla ilgili yayınlarından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Yayımlayan: ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma) Vakfı

Araştırma ve metinler: ÇEKÜL Anadolu Araştırmaları

Tasarım: Buket Çetin Özkan / Taxi Creative Solutions

Fotoğraflar: ÇEKÜL Arşivi

©ÇEKÜL Vakfı Her Hakkı Saklıdır. İstanbul 2012.

Baskı: www.stil.com.tr - İstanbul

Haber İçin Dosyalar: