ÇEKÜL Akademi Taraklı’daydı | ÇEKÜL

ÇEKÜL Akademi Taraklı’daydı

30.11.2015

TKB'nin kuruluş yıllarından bu yana üyesi olan, Batı Karadeniz Havzasının tarihi kentlerinden Taraklı, ÇEKÜL Akademi 2015 Güz Dönemi Alanda Eğitimler Programının son durağı oldu.

4-6 Kasım tarihlerinde "Bölgesel ve Kültürel Ortaklık Kapsamında Taraklı Koruma Süreci" konu başlığıyla gerçekleşen eğitime; Osmancık (Çorum), Tarsus(Mersin), Kadıköy(İstanbul), Ordu Büyükşehir, Gürsu(Bursa), Osmangazi(Bursa), Silifke(Mersin), Kepez(Antalya), Konya Büyükşehir, Dulkadiroğlu(Kahramanmaraş), Karadeniz Ereğli(Zonguldak), Sarıyer(İstanbul), Mudurnu(Bolu), Göynük(Bolu) ve Taraklı(Sakarya) belediyelerinden peyzaj mimarı, mimar, şehir plancısı, restoratör, sanat tarihçisi gibi pek çok meslek grubundan uzmanlar katıldı.

Eğitimin ilk günü Taraklı Termal Tesislerinde yapılan program, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman'ın “Tarihi Bir Kentin Korunması: Taraklı” konu başlıklı sunumuyla başladı. Özkaraman sunumunda, Taraklı’nın geçmişten bugüne bulunduğu konumu ve tarihinden bahsederek kültürel mirasın korunmasına yönelik yapılan uygulamaları anlattı ve Taraklı’nın bölgesel olarak diğer kentlerle beraber korunması gerektiğini vurguladı; Taraklı’nın İpekyolu Belediyeler Birliği ve CittaSlow Birliklerine olan üyelikleri ve kente faydalarından bahsetti.

İkinci sunumu mimar Çetin Öztürk yaptı. Öztürk, Taraklı’daki restorasyon sürecine ilişkin detaylı bilgiler verdi. Tescilli binaların her birinin rölöve, restitiüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını ve birçoğunun (han, arasta, konak vb.) uygulamaya geçtiğini söyledi. Özellikle 2006 yılında Valilik ve Almanya’daki Türk Federasyon Vakfı ile Taraklı Belediyesi arasında gerçekleştirilen protokolle açılan “Restorasyon Atölyesi”nin  kentteki koruma sürecini olumlu etkilediğini söyledi.

    

Son konuşmayı Sakarya Üniversitesinden Yüksek Mimar Hilal Erek yaptı. Erek, “Geleneksel Taraklı Konutlarının Ekolojik Tasarım İlkeleri Bağlamında Yeniden Sorgulanması” konusunu ele aldı. Taraklı yerleşimindeki geleneksel evlerin ekolojik mimarlık tasarım ilkelerine uygun olduğunu; yeşil dokunun korunmuş olduğunu; doğal, yerel, az atık üreten, geri dönüştürülebilir malzemelerin seçildiğini, geleneksel yapıların çevreye, doğaya, insana duyarlı tasarım felsefesi taşıdığını belirtti.

Alan incelemesinde; Hacı Atıf Hanı, Kültür Evi, Kadirler Konağı, Çakırlar Konağı, Hisar Konağı, Yunus Paşa Camisi ve Hamamı, Hattat Saim Konağı, Hacı Haşim Ağa Konağı(Fenerli Ev), Rüştiye Mektebi, Hacı Rıfatlar Konağı, Yunuspaşa ve Orhangazi Çarşıları, 700 yıllık tescilli çınar ağacı ve koruma süreçleri yerinde görüldü.

Eğitimin ikinci günü Batı Karadeniz Havzasının kendini koruyan kentlerinden Mudurnu’ya hareket edildi. Mudurnu’da Tekkeliler Konağında yapılan programın ilk konuşmasını Belediye Başkanı Mehmet İnegöl yaptı. Restoratör Yetkin Karakaşoğlu ve mimar Nihan Karakaşoğlu ise bölgede yapılan koruma çalışmalarını daha detaylı anlatarak Mudurnu’nun alan yönetim planlaması hakkında bilgi verdi. Kanuni Sultan Süleyman Camisi, Armutçular Konağı, Haytalar Konağı, Mudurnu Kent Müzesi, Saat Kulesi, Tarihi Mudurnu Arastası, Yıldırım Bayezid Camisi ve Hamamı ve Pertev Naili Boratav Kültür Evi ÇEKÜL Akademi katılımcıları tarafından incelendi.

Eğitimin son günü, sivil mimarlık örnekleriyle öne çıkan Göynük’e gidildi. Göynük’te İpekyolu Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Sibel Bozdağcı tarafından Birlik hakkında bilgiler verildi. Birliğin üye belediyeler için geliştirdikleri proje ve hibelerden bahsedildi. Göynük belediye çalışanı Burak Bircan ise belediyenin koruma çalışmalarını anlattı. Sonrasında Postacılar Evi, Arasta Çarşısı, Tarihi Çınar Ağacı, Türksoylar Konağı, Gazi Süleyman Paşa Camisi ve Hamamı, Müderrisoğlu Konağı, Akşemseddin Hz. Türbesi, Ömer Sikkin Hz ve Debbağ Dede Türbesi, Çeşme Camii ve Çınar Ağaçları, Akşemseddin Hz. Camisi, Gürcüler Konağı gezildi.

Göynük programının ardından Taraklı’da katılımcılarla birlikte atölye çalışması yapıldı. Üç  yerleşmenin sahip olduğu ortak yönleri, farklılıkları, potansiyelleri ve işbirliği modelleri tartışıldı.

 ÇEKÜL Akademi ekibi tarafından yapılan genel değerlendirmenin ardından sertifikalar katılımcılara verilerek program sonlandı.