BURDUR TARİHİ KENTLER BİRLİĞİNİ MİSAFİR ETTİ | ÇEKÜL

BURDUR TARİHİ KENTLER BİRLİĞİNİ MİSAFİR ETTİ

17.11.2009

Tarihi Kentler Birliği Burdur Semineri 13-15 Kasım tarihlerinde Burdur Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Burdur Valiliği’nin destekleriyle yapıldı.

Her seminer ve buluşmada, farklı bir konuyu gündeme getiren Tarihi Kentler Birliği, Burdur Semineri’nde, “Koruma Alanlarının Planlanmasında Yerel Yönetimlerin Rolü ve Sorumluluğu” başlığı altında, 2005 yılında yayınlanan bir yönetmelikle ülkemizin koruma gündemine giren ve UNESCO Dünya Mirası Listesine başvurmak için bir ön şart olan “alan yönetimi” konusuna dikkat çekti. Burdur Semineri’ne TKB üyesi belediye başkanları ile, ilgili valiler katıldı. Özellikle Burdur eski Valisi Can Direkçi ve Burdur’un komşusu Isparta’nın Valisi Ali Haydar Öner, Burdurluları ve katılımcıları etkinlikler süresince yalnız bırakmadı. 

13 Kasım Cuma günü Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Merkezi’nde, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Burdur Valisi İbrahim Özçimen’in açılış konuşmalarıyla başlayan Seminer programı, Teke Yöresi halk oyunlarını sergileyen Yarenler grubunun gösterisiyle renklendi.

Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur kentinde ilk defa bu kadar büyük bir organizasyonun yapıldığına dikkat çekerek, duyduğu memnuniyeti ifade etti. TKB’yi kuruluşundan bu yana desteklediklerini vurgulayarak, kentteki kültürel mirası koruma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Metin Sözen ise TKB’nin, az zamanda çok işler yaptığını, bunun en güçlü göstergesinin de toplantılara katılımın yoğunluğu olduğunu söyledi. Yerel politikalar olmadan genel politikaların üretilemeyeceğine dikkat çeken Sözen, yerelde herkesin değerli olduğunu ve bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sözen, “Burdur’dayız; çünkü toprağın altında ve üstündeki kültürlerin izlerini, üniversitelerle, kaymakamlıklarla, valiliklerle kurulacak beraberlikle nasıl planlamamız gerektiğini, alan yönetimini nasıl yapmamız gerektiğini konuşacağız. Seçilerek iş başına gelen belediye başkanlarına planlama sürecinde çok iş düşüyor. Altındağ’ın, Gaziantep’in, Urfa’nın başkanları karşımda oturuyor. Onların gösterdiği çaba ve başarı ortadadır. Burdur Semineri’nin ardından, alan yönetimi konusunda da örnek çalışmalar yapılacağını umuyorum,” dedi.

Vali İbrahim Özçimen de bir konuşma yaparak, Burdur’daki antik kentlere ve buradan çıkan eserlere dikkat çekerek, Burdur Arkeoloji Müzesi’nin önemine değindi.

“Koruma Alanlarının Planlanmasında Yerel Yönetimlerin Rolü ve Sorumluluğu”

Seminer, programın ikinci günü Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşti. Ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız, üniversitenin kente katkılarının önemini vurgulayarak, Burdur kenti için üstlerine düşen her konuda gönüllü destek vereceklerinin mesajını verdi. Yıldız, üniversiteye ismini veren Mehmet Akif Ersoy hakkında bilgi bankası çalışmalarına başladıklarını müjdeledi. Ünlü şair hakkındaki tüm bilgilere, MAKÜ’nün web sitesinden ulaşılabileceğini ve üniversitenin bu konuda referans noktası olacağını söyledi.

Ardından, oturum başkanlığını Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi, Patara kazısı başkanı Prof. Dr. Havva Işık’ın yaptığı seminer başladı. Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve Olimpos kazısı başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan ile yüksek mimar, Tepebaşı Belediyesi danışmanı, ÇEKÜL Vakfı YDK üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Uçkan, “Olimpos ve Çevresi Alan Yönetimi Çalışmaları”  hakkında bilgi verdiler. ÇEKÜL Vakfı YDK üyesi ve Edirne Alan Yönetimi eski Başkanı mimar Özcan Topsel ise “Selimiye Külliyesi Alan Yönetim Planı Aşamaları” örneğinden yola çıkarak deneyimlerini paylaştı. Sunumların ardından, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Gn. Sek. Yrd., Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Gn. Md. Daire Başkanı şehir plancısı Mehmet Gürkan, alan yönetimi kavramı ve yönetmeliği hakkında bilgi verdi.

Bir buçuk saat süren soru-cevap bölümünde ise, Türkiye’nin de gündemine yeni alan yönetimi hakkında merak edilenler paylaşıldı. Konuya ilgi gösteren TKB üyeleri, konuşmacılara detaylı sorular sorarak, kentlerine döndüklerinde çalışmalara nereden başlayacaklarının bilgisini almaya çalıştı. Verimli geçen soru-cevap bölümünün ardından ise TKB Başkanı Mehmet Özhaseki Burdur Semineri’nin kapanış konuşmasını yaptı.

Burdur Konakları, İnsuyu Mağarası ve Sagalassos İnceleme Gezisi Yapıldı

Seminerin ardından, öncelikle Burdur’un sivil mimari örnekleri incelendi. Restore edilen Baki Bey Konağı, Taş Oda, Piribaşlar Evi ve Mısırlılar Evi, TKB üyeleri tarafından dikkatle incelendi. Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, katılımcılara eşlik ederek Ulu Cami ve Kentsel Sit Alanı hakkında bilgiler verdi. Ardından Arkeoloji Müzesi, Kavaklı Rum Kilisesi ve Tarihi Hükümet Caddesi incelendi. Dört saat süren Burdur kent gezisi, soğuk havaya rağmen paylaşım dolu geçti. Burdur Seminer programı için Ulu Cami mevkiine kurulan yöre pazarı ziyaret edildi. Teke yöresine ait küçük müzik aleti sipsinin sesi eşliğinde pazarı gezen katılımcılar, kuru üzüm, bal ve polen, ceviz, Burdur Alaca dokumaları gibi yöreye ait ürünleri görme fırsatı yakaladı. Özellikle gül yağı yapımı için kullanılan bakır imbik dikkat çekti.

Burdur’a 33 km. uzaklıktaki antik Anadolu uygarlığı Psidya’nın başkenti Sagalassos gezisi ise TKB’nin gündeme getirdiği alan yönetimi konusunda verilen bilgilerin, yerinde pekiştirilmesi için önemliydi. Doğal güzellikleriyle sonbaharın tüm renklerini yansıtan Ağlasun kentine ise 7 km. uzaklıktaki Sagalassos’a giderken, katılımcılar eşsiz manzarayı seyretti. Arkeoloji Müzesi Müdürü Ali Ekinci’nin eşlik ettiği Sagalassos gezisi sırasında belediye başkanları, bilim adamları ve araştırmacılarla alanda da bilgi paylaşımını sürdürme olanağı buldu.

Yeşilbaşköy Beldesi alabalık tesislerinde, belde belediyesinin destekleriyle hazırlanan öğle yemeğinin ardından TKB Burdur Semineri sona erdi.


Geçen hafta eğitimlerini tamamlayan Burdur Kültür Elçileri de semineri takip etti.