Birlikte 25 yıl | ÇEKÜL

Birlikte 25 yıl

02.07.2015

25. yılımızda “Miras” kavramına dikkat çekmek için sosyal medyada herkese ulaşması amacıyla bir film hazırladık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalardan seçilen fotoğraflarla hazırlanan film miras kavramının sözlük tanımıyla başlıyor. Mirasın sadece bir kişiye kalan mal ya da mülk olmadığına bazen ağaçlandırılmayı bekleyen çorak bir toprağın da hepimizin ortak mirası olduğuna ve ancak birlikte hareket ederek koruyabileceğimize bu filmle yeniden vurgulamak istedik.

25 yıldır doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu olduk. “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla yaşama geçirdiğimiz proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütüne açılan bir yaklaşımla dolu dolu geçen 25 yılı geride bıraktık. Kültürel ve doğal dokunun korunarak geleceğe aktarılması amacıyla yürüttüğümüz çalışmalar, sokak, mahalle, çarşı ölçeğinden kent, bölge ve havza ölçeğine doğru genişledi. Ülkenin dört bir köşesindeki küçüklü büyüklü kentte, koruma hareketini koruma seferberliğine dönüştürerek tarihi dokunun çağdaş kentle ilişkilendirilmesine, kentlere doğa ve kültür öncelikli bir gelecek vizyonu  kazandırılmasına öncülük ettik.

Toprağı, yeşili korumak ve çoğaltmak için 1992 yılında İstanbul’da başlattığımız ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydık. 7 Ağaç Ormanları Programına verdiğiniz desteklerle bugüne kadar 4 milyon fidan diktik.

Köylerimizdeki kırsal mirastan, anıtsal yapılara kadar yok olup gitmek üzere olan pek çok tarihi eser ve sivil mimarlık yapısının korunmasını ve bu bilincin yayılmasını sağladık. 25 yıllık birikim ve tecrübemizle ortak değerlerimizin ancak birlikte hareket ederek korunabileceğine inanıyoruz. Yanımızda olan herkese sosuz teşekkür ederiz.

"Miras" filmine sesiyle değer katan Tilbe Saran'a gönüllü desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür ederiz.