Bir yıl daha fidan dikmeden geçmesin! | ÇEKÜL

Bir yıl daha fidan dikmeden geçmesin!

03.12.2014

Yeni yılda sevdiklerinize doğadan yana hediye vermek isterseniz 7 Ağaç Ormanlarında yeni fidanları toprakla buluşturabilirsiniz. ÇEKÜL Vakfının 7 Ağaç Ormanları Programı, her bireyin, bir yılda tükettiği kadar ağacı doğaya geri kazandırmasına olanak sağlıyor. Türkiye’de binlerce kişi, aile, kurum, şirket artık birbirine ve doğaya, güzel dileklerini ve sevgilerini “7 Ağaç”larla iletiyor.

ÇEKÜL Vakfının 1994 yılından buyana yürüttüğü 7 Ağaç Ormanları Programı, 4 milyon ağaca ulaştı. 7 Ağaç Ormanları, yaşamsal kaynakların dengeli kullanımı ve sürekliliği için, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği bilincini “fidan dikme” eylemi üzerinden yaymaya çalışıyor. Her bireyin ve kurumun bir yılda tükettiği kadar ağacı doğaya geri kazandırmasına olanak sağlayan ağaçlandırma programı kapsamında,  Türkiye’de binlerce kişi ve şirketin desteğiyle dikilen fidanların sayısı 4 milyona ulaştı.

7 Ağaç Ormanları programı, yeni yıl gibi özel günlerde sevdiklerine hediye vermek isteyenler için doğa dostu bir seçenek olarak tercih ediliyor.

Program kapsamında bugüne kadar Antalya, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, İstanbul, İzmir, Kars, Kocaeli, Mardin, Muğla, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Ödemiş’teki dikim sahalarına fıstık çamı, kızılçam, karaçam, akçaağaç, ardıç, akasya, huş, sedir, servi, meşe ve ceviz ağaçları dikilmesi sağlandı.

Nasıl katılabilirsiniz?

Bireysel katılım için, www.7agac.org adresinden ulaşabileceğiniz online formu doldurmanız yeterli.  Gönderim seçeneklerine eklenen “e-posta” sekmesiyle, 7 Ağaç armağan ederken kâğıt tüketiminden de uzak durmuş oluyorsunuz.

Kurumsal katılım için ise ÇEKÜL Vakfına telefon ya da e-postayla ulaşarak çalışanlarınız ve iş ortaklarınız için yeni yıl kutlama paketi, 700 fidanlık 7 Ağaç Korusu ya da 7 bin fidanlık 7 Ağaç Ormanları seçeneklerini tercih edilebilirsiniz.       

 

7 Ağaç Ormanları Programı, 20 yıldır geniş kitlelerin gönülden katıldığı ve benimsediği kalıcı ve yaygın sivil toplum çalışması haline geldi. Bunun en temel nedenlerinden biri ormansızlaşmanın yarattığı sorunların bilincinde olan kişi ve kurumların doğaya olan borçlarını ödeme sorumluluğunu üstlenmeleri.

Bir diğer neden ise, ÇEKÜL’ün sorumluluk ve titizlikle oluşturduğu güven ve inandırıcılık. Çevre ve Orman Bakanlığının dikim ve bakım çalışmalarını yaptığı 7 Ağaç Ormanları programında, ÇEKÜL düzenli ve sürekli dikim alanlarının gözetimini üstleniyor. Her yıl dikim alanlarında yapılan şenliklerle de 7’den 77’ye katılımcının dikim sürecine dâhil olmasını, fidanlara sahip çıkmasını sağlıyor. 

Neden 7 Ağaç?

Çünkü her birimiz kâğıt, kalem, mobilya ve yakacak gibi ihtiyaçlarımız için her yıl ortalama 7 ağacın kesilmesine neden oluyoruz. Tükettiklerimizle doğa üzerinde yarattığımız baskı her geçen gün artıyor. Bu nedenle yeni fidanların toprakla buluşmasına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.  

"Doğa ve Kültürle Varız!” sloganı ÇEKÜL’ün doğal miras anlayışını en anlamlı özetleyen cümle. Doğa ve insanı birbirinden ayrı düşünmek, geleceklerini birbirinden bağımsız kurgulamak yaşam döngüsünü görmezden gelmektir. Bu nedenle ÇEKÜL, insan yaşamı ile doğal yaşamın sürdürülmesini eşdeğerde tutar. 7 Ağaç Ormanları Programı, bu bakıştan hareketle 1994 yılından buyana devam ediyor.