"Bir Yenilginin Anatomisi", ÇEKÜL Evinde! | ÇEKÜL

"Bir Yenilginin Anatomisi", ÇEKÜL Evinde!

16.03.2017

Yönetmenliğini ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve belgesel sinemacı Hasan Özgen’in yaptığı 2016 yapımı “Bir Yenilginin Anatomisi” belgesel filmi, 21 Mart Salı günü ÇEKÜL Evinde izleyiciyle buluşacak. Antalya Film Festivali Belgesel Seçkisi İzleyici Ödüllü film, ÇEKÜL Kent Filmleri kapsamında, yönetmenin de katılımıyla saat 18:30’da gösterilecek.

“Bir Yenilginin Anatomisi”, Türkiye’de “modernleşme ve kentleşme” diye nitelendirilen mekânsal değişimden yola çıkarak hayatımızdaki kayıp-kazanç ilişkisine odaklanıyor. Selçuklu ve Osmanlı toplumlarınca üretilmiş ana yerleşme formu olan “mahalle-çarşı” bütünlüğü ile bunların çevresinde oluşan yaşama kültürünün günümüzde neye evrildiğini sorgulayan yönetmen, mekâna pek çok farklı açıdan yaklaşıyor.

Kimilerine göre, yeni mekânlar bizi kendimizle, servet ve kariyerimizle içimize kapatıyor. Dokunmaya, yan yana gelmeye, komşu olmaya, diğerinin kapısını çalmaya vaktimiz yok, isteğimiz de… Kimilerine göre de bu kaçınılmaz bir gelişme ve yeni dünya düzeninin yarattığı yepyeni bir sosyalleşme modeli oluşuyor.

Gösterimin ardından yönetmen Hasan Özgen'in katılacağı söyleşi ile devam edecek etkinliğimize aşağıdaki formu doldurarak katılabilirsiniz.

KAYIT FORMU: https://goo.gl/Jgyww6

Hasan Özgen Hakkında:

1947 yılında Milas'ta doğdu. 1968 yılında Hava Harp Okulundan mezun oldu ve bir süre uçuş eğitimi gördü. 1968 yılında, Hava Harp Okulunda Çalışırken "Gök Senin" adlı bir kültür yıllığı yayımladı. 1972'de siyasal nedenlerle Hava Kuvvetleri ile ilişiği kesildi.

1974-1982 yılları arasında TRT Haber Merkezi'nde çalıştı. 1983 Suha Arın'la birlikte MTV A.Ş'nin (Milliyet Televizyon) kuruluşuna katıldı. 1987'de STM, Sinema Televizyon Merkezini, 1995 yılında ise kendi ajansını “Nöbetçi Ajans” Filmtel Limited Şirketi’ni kurdu.

TRT ile başlayan sinema deneyimi, ağırlıklı olarak belgesel filmlerin üretimine katılarak gelişti. Kameraman, görüntü yönetmeni, senarist ve yönetmen olarak çalıştı. “Yazın” ve “yazı sanatı” ile ilgilenmeye lise yıllarında başladı. Şiir ve düz yazı çalışmaları çeşitli dergilerde yayımlandı. Son yıllarda kentler üzerine yazmayı, kentlerimizi anlatmayı deniyor.

Müjdat Gezen Kültür ve Sanat Merkezinde Akademi İstanbul’da ve GSÜ İletişim Fakültesinde “Belgesel Sinema” dersleri verdi, veriyor. Belgesel film yönetmenliğinin yanı sıra sosyal projeler ve iletişim alanlarında danışmanlık yapıyor. B+ Dergisinin proje yönetmenidir.

ÇEKÜL-Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı kurucu ve yönetim kurulu üyesi, TKB-Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi, MİÇEV- Milas Kültür Vakfı kurucu üyesi, BSB -Belgesel Sinemacılar Birliği kurucu üyesi ve TGC-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir.