Alan yönetiminin temel kavram ve ilkeleri ele alındı | ÇEKÜL

Alan yönetiminin temel kavram ve ilkeleri ele alındı

23.02.2018

Alan yönetimi planı hazırlama süreciyle ilgili ilke, uygulama, sorun ve çözümleri belirlemeye yönelik bir program olan ve ÇEKÜL Akademi tarafından 2015’ten bu yana sürdürülen Alan Yönetimi Eğitim Programının ilk modülü, “Kavramlar, İlkeler ve Kriterler” başlığıyla, alan yönetimi uzmanları Namık Kemal Döleneken ile Yaşagül Ekinci Danışan tarafından 14-16 Şubat tarihleri arasında Şerifler Yalısında gerçekleştirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Evrim Ulusan da eğitime konuşmacı olarak katıldı.

Gaziantep, Konya, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş büyükşehir belediyeleri ile Kütahya, Ayvalık, Afyonkarahisar, Tirebolu, Bolu, Burhaniye, Battalgazi, Urla, Dulkadiroğlu, Amasya ve Adalar belediyelerinin UNESCO ve alan yönetimi alanlarında çalışan 18 uzmanın katıldığı eğitim, 6 modülden oluşan programın ilk modülü oldu.

Alan yönetiminin temel kavram ve ilkeleri ele alındı

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı da olan ÇEKÜL Akademi eğitmeni Yaşagül Ekinci Danışan, katılımcılara UNESCO Dünya Miras Listesinin ne olduğu, UNESCO tarafından tanımlanmış kriterleri, UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyasının ayrıntılarını anlatırken, odak noktası ve motivasyonun, korumanın kendisi olduğunu vurguladı.

Alan yönetiminin temel kavram ve ilkeleri ele alındı

UNESCO Dünya Miras Listesine girme sürecinde belediyelere düşen görevler ile örgütlenme ve sekretaryanın rol ve görevlerini ele alan Namık Kemal Döleneken, katılımcılara alan yönetimi sistematiğini anlatarak, süreç içinde yer alan tüm kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verdi. Alan yönetimi çalışmasının kentler için bir yol haritası olduğunu hatırlatan Döleneken eğitimi, alan yönetiminde başarılı örnekleri aktararak tamamladı.

Alan yönetiminin temel kavram ve ilkeleri ele alındı

AYEP 1. modüle konuk konuşmacı olarak katılan Evrim Ulusan, UNESCO Dünya Miras Listesi sürecini Kültür ve Turizm Bakanlığı perspektifinden değerlendirdi. Belediyelerin, Bakanlıkla iletişim halinde olmasının önemine değinen Ulusan, süreçte önemli rolleri bulunan ICOMOS, ICUN gibi komisyonların adaylık dosyalarında dikkat ettiği hususların altını çizdi; güncel mevzuat değişiklikleri ile UNESCO’ya girme aşamasındaki dosyalardan örnekler verdi.

Proje geliştirme süreçlerinin anlatılacağı eğitimin 2. modülü 14-16 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.